Daily Current Affairs: 17 October 2020

Daily Current Affairs: 17 October 2020


 Daily Current Affairs: 17 October 2020

1. विश्व खाद्य दिवस कब मनाया जाता है? When is World Food Day celebrated?

 Ans. 16 October 

2. NTPC के महानिदेशक गुरदीप सिंह का कार्यकाल कितना बढ़ाया गया ?How long was the tenure of NTPC Director General Gurdeep Singh extended?

  Ans. 5 वर्ष


3. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने किस उद्देश्य से STARS परियोजना को मंजूरी दी ? For what purpose did the Union Cabinet approve the STARS project?

 Ans. शिक्षा और अध्यापन के लिए /For education and teaching


4. इंटरनेशनल सोलर एलायंस का अध्यक्ष कौन बना ? Who became the President of International Solar Alliance?
 Ans India


5. भारत ने फिलिस्तीन शरणार्थियों के लिए UNRWA को कितनी सहायता राशि दी? How much aid did India give to UNRWA for Palestine refugees?
 Ans. $1 Million


 6. विश्व एथलेटिक्स हाफ मैराथन चैंपियनशिप डिग्री 2020 का एंबेसडर किसे चुना गया? Who was elected the Ambassador of World Athletics Half Marathon Championship Dignia 2020?
 
 Ans. कांस्टेंटिना डिता /Constantina Dita



7. किस देश के राष्ट्रपति सोरोनबाई जैनेबकोव ने अपने पद से इस्तीफा दिया ? Which country's President Sooronbay Zainab Ko resigned from his post?

 Ans. किर्गिस्तान / Kyrgyzstan


8. हाल ही में पिरामल इंटरप्राइजेज के निदेशक कौन बनाए गए ? Recently who was made the director of Piramal Enterprises?

 Ans. कुणाल बहल /Kunal Bahl


9. हाल ही में ऑस्कर जीतने वाले पहले भारतीय व्यक्ति का निधन हो गया उनका क्या नाम था ??Recently the first Indian person to win an Oscar passed away. What was his name?


 Ans. भानु अथैया /Bhanu Athaiya


10. प्रसिद्ध मलयालम कवि अक्कितम अच्युतन नम्बूदरी का निधन हो गया इन्हें किस वर्ष ज्ञानपीठ पुरस्कार मिला ? The famous Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboodiri passed away in which year did he receive the Jnanpith Award?

 Ans. 2019



Post a Comment

Previous Post Next Post